ГоловнаЕкономікаУкраїнські свинарі змушені працювати у мінус

Українські свинарі змушені працювати у мінус

Ціни на свинину, що нині склались в Україні, не покривають виробничі витрати господарств.

Про це говориться у повідомленні асоціації «Свинарі України».

Зазначається, що і виробники свинини, і представники м’ясопереробки, і споживачі констатують, що ціни на свинину нижчі, ніж торік.

«Так, за підсумками трьох кварталів поточного року ціна закупівлі свиней забійних кондицій майже на чверть нижча, ніж роком раніше — 58,4 грн/кг проти 76,8 грн/кг відповідно. Утім, нижчі закупівельні ціни — лише частина «економічних кліщів», в яких цього року опинилися промислові свиногосподарства, адже паралельно фіксуємо збільшення собівартості виробництва свинини», — коментують аналітики асоціації.

В АСУ зауважують, що у першій половині року середня собівартість кілограма свинини живою масою коливалася в межах 41-45 грн/кг, а у третьому кварталі діапазон підвищився до 48,5-52,7 грн/кг.

«Тож якщо у січні – червні більшість підприємств покривала понесені на виробництво витрати, то у другій половині року навіть найефективніші змушені працювати у мінус», — заявляють в АСУ.

Позитивних очікувань на кінець року оператори не мають, адже навіть за поступового відновлення цін на свинину, ціни на корми продовжують зростати.

«Середні ціни основних кормових інгредієнтів у третьому кварталі були на 30-50% вищі, ніж у січні – березні, а наприкінці року зазвичай продовжують дорожчати, що підтверджує і цьогорічна динаміка цін на ринку зернових, олійних та продуктів їх переробки. Окрім підвищення витрат на корми (у середньому +20-30% до першої половини року), ростуть й інші матеріальні витрати, а щоб утримати персонал, підприємства підвищують оплату праці. Подібні економічні випробування традиційно запускають «відсів» операторів галузі, що в перспективі негативно впливає на обсяги виробництва свинини в країні», — зазначають у галузевому об’єднанні.

Головне за день

0 0 голоси
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Найстаріші
Найновіше Найбільше голосів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі

Опитування

Чи пішли б ви на поступки русні через відсутність світла/тепла?

ТОП новини